BORÅS

Fritidsgård polisanmäler inte

1:33 min

Enligt Borås kommuns bestämmelser ska all kommunal verksamhet polisanmäla alla brott, På Norrby Fritidsgård sköter man det själva med en dialog med stökiga ungdomar.

De senaste veckorna har det varit oroligt på Norrby fritidsgård. Det handlar om en liten grupp personer som varit stökiga och förstört saker på fritidsgården. Förra torsdagen gick det så långt att polis fick tillkallas, efter att några kastat stolar och förstört speglar, men annars har man dragit sig för att polis anmäla händelser eller att anmäla specifika personer. Hasse Brännmar, enhetschef på Norrby Fritidsgård, säger att det är viktigare att ha en dialog och att inte bemöta ungdomarna som brottslingar.

– Vi måste bemöta all människor som människor och har en dialog med personer enskilt, så därför är det så här. Det är också viktigt för oss att ungdomarna som ibland har negativ energi känner att vi iallafall visar att vi tror på dem, att de ändå vill göra gott och att vi ger dem positiv feedback när de gör bra saker. Vi ser inte det som att vi ringer polisen det första vi gör, nej det gör vi inte, säger han.

I Borås kommun finns en bestämmelse som säger att alla brott som begås i kommunala verksamheter ska polisanmälas. Är man osäker på om brott begåtts ska man även då polisanmäla så det inte råder någon tvekan om vad som gäller.

Bestämmelsen kom till efter att ett gymnasium inte velat anmäla klotter för att det lockade till sig ännu fler klottrare. Det är alltså inte första gången som frågan om det verkligen är bra att polisanmäla precis allt är uppe.

På Norrby Fritidsgård vill man ha en dialog och bygga tillit med ungdomarna och då är det inte alltid bäst att tillkalla polis, säger Hasse Brännmar. Men känner personalen att stämningen blir hotfull eller farlig ringer man direkt polisen.

– Det är en avvägning för personalen som jobbar på kvällen, jag har full tillit till att dom tar rätt beslut utefter vad de känner. Känner de sig hotade och tycker att det är jobbigt då stänger vi, känner de att de har det under kontroll då fortsätter de har öppet. I sista änden om de inte vill gå ut när vi pratat med dem då får vi tillkalla polis men vår utgångspunkt är att vi pratar med dem först, säger han.

Hör en djupare diskussion om dilemmat i Sjuhärad Direkt 15:00.