MARK

Bara papper, kiss och bajs i toaletten

1:03 min

I dag den 19 november är det Världstoalettdagen, en dag som också är en officiell FN-dag. På avloppsverket i Skene har man öppet hus.

I Marks kommun uppmärksammas dagen med öppet hus på avloppsreningsverket i Skene, och det är oerhört mycket som hamnar i toaletten som inte borde vara där, säger Daniel Högberg, tillförordnad chef för vatten- och avloppsverket i Mark.

– Vi plockar väl ut ungefär 30 ton som inte ska vara i toaletterna per år. Den stora volymen är hushållspapper, tops och medicinförpackningar och hygienartiklar, men vi har också lyckats komma över ett par löständer, lite leksaker och plånböcker, säger han.

Hur tror du folk tänker är?

– Det är så nog så att man i grunden är lite lat. Har man ingen papperskorg på toaletten så orkar man inte man inte springa ut i köket. Det som man spolar ned försvinner ju tror man. Men riktigt så enkelt är det inte, säger han.

Ställer det här till det för er?

– Det stora problemet är att vi måste ha en process för att ta hand om detta och sedan måste vi köra och lägga det på deponi. För de pengarna skulle vi kunna göra annat för medborgarna, säger Daniel Högberg.