SVENLJUNGA

Revisor förd bakom ljuset av Svenljungaägt bolag

1:44 min

Styrelsen för förlusttyngda kommunala Svenljunga Verksamhetslokaler undanhöll viktig ekonomisk information för sin revisor. Bolagets styrelseordförande kan inte svara på varför.

"Det finns ingen" - det svaret får revisorn Thomas Bohlin på revisionsfirman KPMG i Borås i april i år.

Som revisor för det kommunala fastigehetsbolaget Svenljunga Verksamhetslokaler vill han se en extern värdering av bolagets fastigheter.
När det saknas känner han sig tvungen att skriva en allvarlig anmärkning i årsredovisningen.

När P4 Sjuhärad några månader senare frågar bolaget efter en värdering kommer däremot svaret nästan med en gång - värderingen finns.

Handlingarna nyheterna får ut visar sig vara upprättade mer än ett halvår innan Thomas Bohlin skriver sin anmärkning i bolagets årsredovisning.

Mycket förvånad
När Bohlin får veta att det faktiskt finns en värdering blir han förvånad.

– Jag har i alla fall inte sett någon värdering.

Har du bett att få en?

– Jag har bett att få en, ja.

Hur ser du på det här?

– Jag har inte sett någon värdering så jag kan därför inte säga att den finns...

När P4 Sjuhärad lägger värderingen på bordet framför honom verkar han inte tro sina ögon.

– Okej, men... eh... den kan jag inte heller uttala mig om, det är ju...

Vad som också är lite märkligt är att den externa värderingen kommer fram till samma värde som bolaget gjort i sin egen bedömning: att fastigheterna är värda en kvarts miljard kronor.

Därför är det svårt att förstå varför bolaget inte visat värderingen för sin revisor.

Bolaget borde ju lätt ha kunnat försvara sig om revisorn krånglat.

En person med insyn spekulerar i att det kan bero på att politikerna i bolagets styrelse kan tro att revisorn på goda grunder ändå skulle ifrågasätta värdet.

För oavsett vad värderingen kommer fram till skulle revisorn kunna komma fram till att värderingen är skev och därför rekommendera bolaget att ändå skriva ned värdet på fastigheterna.

Ville putsa till siffrorna
Enligt en annan källa med god insyn finns det mycket som tyder på att värderingen kommit fram till ett för högt värde.

Och vad är det som då är så allvarligt med det? En nedskrivning av värdet skulle kunna göra att förlusterna i det problemtyngda bolaget förvärras.

Det skulle i så fall kunna innebära att bolagets ägare får gå in och täcka förlusten. Ägaren i det här fallet är Svenljunga kommun -  en i dagsläget hårt pressad kommun.

Det skulle i sin tur kunna innebära mindre pengar till förskolor, skolor, skolsjutsar, äldreboenden och försörjningsstöd.

I klartext kan det här betyda att politikerna i bolagets styrelse i ren desperation försökt att sopa värderingen under mattan för att vinna tid och vända det förlusttyngda bolaget, och på så sätt kanske kunna skona kommunens ekonomi.

Men när Thomas Bohlin får frågan varför han tror att styrelsen struntat i att ge honom värderingen svarar han bara så här:

– Det vet jag faktiskt inte.

Owe Lundin (fp) är ordförande i bolagets styrelse. Men han kan inte svara på några frågor kring värderingen och varför den inte lämnades ut.

– Jag har inte heller sett den här värderingen. Det här är någonting som har hänt före min tid som ordförande.

Men nu har du ju hunnit sätta dig in i ärendet. Vad är din förklaring idag till att värderingen inte lämnades ut?

– Jag vet inte. Jag har inte sett någon värdering och kan inte svara på det. Jag har inte sett att han har begärt att få den utlämnad heller, säger Owe Lundin.

Marcus Ålsnäs

marcus.alsnas@sr.se
033-17 75 33

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista