BORÅS

"Vi har rätt till en privat sfär"

2:32 min

Lennart Andreasson (V) upprörs över att mejl och telefoni övervakas. Mest upprörd är han över att vi medborgare inte reagerar.

Säpo, polisen och andra brottsbekämpande myndigheter är på väg att få direktåtkomst till delar av Sveriges data- och telefontrafik, enligt uppgifter som Ekot publicerat.

Uppgifter om att polisen kan hämta bland annat människors mejl och telefoni inom landets gränser, så snart systemet är färdigtestat, har upprört många.

Vänsterpartiets Lennart Andreasson är en som starkt ifrågasätter varför vi inte protesterar mer mot det övervakningssamhälle som håller på att byggas upp.

– Jag tycker det är för bedrövligt att folk har blivit så hunsade att de accepterar att folk sitter och tjuvlyssnar på deras mejl. Vi har rätt till en privat sfär och den klampar man över gång efter annan, säger han.

Jag har hört att du skriver in al-qaida och terror och sådana sökord i dina mejl. Varför gör du det?

– Jag gör det så att Säpo åtminstone får jobba för sina pengar. Och egentligen handlar det om att jag är ruskigt upprörd över det övervakningssamhälle som vi håller på att bygga upp, säger han.

P4 Sjuhärad var ute på stan för att fråga vad boråsarna tyckte. Julia Rånnefjärd trodde att folk inte blev så upprörda för att det handlar om Säpo.

– Folk anser väl att det är en bra grej eftersom det är Säpo och så vågar de kanske inte säga emot.