Billig sten från Kina - Borås torg går sönder

4:33 min

Runt om på Borås gator och torg har stenplattorna börjat gå sönder betydligt snabbare än de borde. Vissa menar att det beror på den billiga stenen från Kina.

På flera platser i Borås har stenplattorna blivit kraftigt kantstötta vilket lett till hål eller stora nivåskillnader mellan plattorna. En som reagerat på detta är konstnären och folkpartistiske fritidspolitikern Lars Gustaf Andersson, som själv kraftigt vrickat foten på plattorna.

– Det var nivåskillnader på bara några centimeter men det räcker om man inte ser sig för. Min fot vickade till och jag stukade den kraftigt. Det kändes kan jag lova.

Det var på plattorna vid PA Halls terrass som Lars Gustaf Andersson stukade foten på grund av höjdskillnaderna mellan plattorna men samma problem kan ses på fler plats i Borås, bland annat Sandwallsplats och torggatan.

Billigt och dåligt material enligt Lars Gustaf Andersson - konstnär och folkpartistisk fritidspolitiker i Borås.

– Vi pratar oerhört mycket idag om ett hållbart samhälle, det här är ju raka motsatsen. Här får man göra insatser efter bara några år och det kommer att kosta mycket pengar. Det är en dålig hantering av skattebetalarnas pengar, säger han.

Byggdes om för bara sju år sedan
Sandwallsplats byggdes om 2007, då användes billig granit från Kina, precis som vid PA Halls terrass några år senare. Upphandlingen kritiserades då av ledande politiker i Borås och även i Marks kommun var man kritisk mot att Kinesisk sten användes vid ombyggnaden av Kinna centrum. Då handlade diskussionen främst om de dåliga förhållandena för de Kinesiska arbetarna, men frågor om kvalitén ställdes också.

Glen Jokiaho, byggledare på tekniska förvaltningen i Borås känner till problemen men menar att det beror på att det kört betydligt fler tunga fordon än man räknat med.

– Det är svårt att säga från början hur mycket tung trafik det kan bli, man gjorde ingen utredning. Vi vill komma till bukt med det här och få ett beslut på att fordon som väger mer än 3,5 ton inte ska få köra där.

Är materialet en del av problemet?

– Nej, problemet här är endast att det är för tunga fordon och rörelser.

Jokiaho hoppas att ett beslut om trafiken kommer i vår. Under tiden ska man byta ut eller vända de mest trasiga plattorna.

Nordisk sten bland den bästa i världen
Men Sven Erik Söder, från Söders Stenhuggeri, håller inte med. Han säger att den Kinesiska graniten inte direkt är av dålig kvalité men den duger inte till det hårda, svenska klimatet.

– Det här är ju urberget här i norden och upp mot Ryssland, det är det hårdaste som finns. Vi jobbar med granitsorter som är två miljarder år gamla. Så kvalitétsmässigt har inte den Kinesiska samma hårdhet.

Så vi har i princip världens bästa sten bara några mil från Borås ändå fraktar man sten från Kina. Vad har man att vinna på det? Är det bara ekonomiska skäl?

– Ja, jag vill hävda att det är det. Det är konstigt att det ska fraktas över hela jordklotet när vi ska spara på miljön.

Men har kommuner råd att bygga med svensk sten? Hur mycket dyrare kan det bli?

– Det är svårt att säga men Kinesisk sten är ungefär halva priset, det tror jag. Men å andra sidan ser du det i långa loppet så hade det funkat än idag om man gjort det i Svenskt material så man biter sig lite i tummen på det viset.

Tidigare om sten från Kina

Natursten från Kina används i Kinna centrum. Foto Erik Bergström/SR Sjuhärad

P4 Sjuhärads granskar - den omoraliska stenen

Kaliber besöker stenhuggeri i Kina

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista