Hårdare tag mot slarv med sopor i Mark

Nu blir det hårdare tag mot de som slarvar med sorteringen av sopor i Mark. Framförallt de hushåll som uppger att de har varmkompost, men som ändå slänger komposterbart i sina sopor.

De som har en varmkompost i Mark kan, efter att ha ansökt om det, få tömning av sopor med längre intervall. De flesta i Marks kommun har i dag hämtning varannan vecka. Men har man en varmkompost kan man få hämtning var fjärde vecka. På så sätt blir sophämtningen billigare.
Men nu har det visat sig att många av de som fått tömning mera sällan ändå slänger komposterbart i de svarta påsarna i soporna. Renhållningen vid kommunen har därför reagerat och velat att miljökontoret inspekterar alla de som uppger att de har varmkompost.
Men miljöförvaltningen säger nej. Det finns 2 700 abonneneter vilket skulle innebära att miljöförvaltningen skulle få arbeta i flera månader för att kontrollera alla de som har varmkompost. Istället har man bestämt sig för att kontrollera sorteringen i de gröna sopkärlen.
Vem som skall utföra jobbet är inte bestämt, men någon sorts sopspion skall kontrollera innehållet i de gröna sopkärlen. De som syndar med sorteringen rapporteras till miljökontoret. Därefter kan det bli hembesök från miljökontoret för  inspektion av komposteringen och ett allvarligt samtal med abonnenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".