Regionen klarar inte nationell vårdgaranti

Alla som behöver ska kunna få komma till en specialistläkare eller få en operation inom tre månader. Så ser kraven ut i den nationella vårdgarantin som införs den 1 november. Men Västra Götalandsregionen behöver tid på sig för att uppfylla de målen.

Idag ser sjukvårdens vårdgaranti - dvs hur snabbt du som patient ska kunna få en behandling - olika ut beroende på i vilken del av landet du bor. Men från i höst ska vårdgarantin se likadan ut i hela landet.

Vad gäller att komma till en specialistläkare inom tre månader har sjukvården i Västra Götaland det kravet på sig redan idag, men vad gäller operationer och behandlingar är den stadgade väntetiden dubbelt så lång som den ska vara i den nationella vårdgarantin. Alltså sex månader.

Därför pågår det redan nu förberedelser för att uppfylla den här vårdgarantin. Bland annat kommer vården att ta efter något som bilprovningen haft länge, nämligen gemensam tidsbokning, så att patienten kan bokas in på en operation eller behandling redan när läkaren beslutar om behandling. Men inte förrän någon gång under nästa år kommer Västra Götalandsregionen kunna garantera en väntetid på max tre månader till operation eller behandling.

Dessutom har sjukhusen fått uppdrag att ta bort köerna till en rad operationer: framför allt höft- och knäledsoperationer, framfalls- och inkontinensoperationer samt ballongsprängning av hjärtkärl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".