1 av 3
Foto: Peter Elvemo.
2 av 3
Foto: Peter Elvemo.
3 av 3
Kyrkogårdsföreståndaren Ture Klintenberg var bedrövad av vad han fick se. Foto: Peter Elvemo.

Gravar skändade på Kinna kyrkogård

3:39 min

Ett 15-tal gravar på Kinna kyrkogård vandaliserades under nyårsnatten. Gravstenar har välts och många gravlyktor har krossats.

Det var under natten mellan nyårsafton och nyårsdagen som händelserna ska ha ägt rum. Någon ska ha vält 16 gravstenar och förstört flera lyktor på kyrkogården vid Kinna kyrka.

– Det är bedrövligt, säger Ture Klintenberg, kyrkogårdsföreståndare vid Kinna församling.

Under dagen har han jobbat med att ställa upp stenarna igen, men på grund av storleken ligger vissa av stenarna kvar. Flera av stenarna är skadade och Ture tror att det kommer att kosta tusentals kronor att reparera.

Händelserna är polisanmälda och polisen i Kinna vädjar nu till allmänheten för tips. Skulle gärningspersonen åka fast kan upp till två års fängelse vänta för brott mot griftefriden.

Det är inte första gången som kyrkogården i Kinna råkar ut för vandalisering. Och Ture Klintenberg ser för tillfället ingen lösning på problemet.

– Vi kan inte göra så mycket. Det är mörkt i kvarteret och ligger centralt i Kinna. Man går över kyrkogården här.

För församlingen i Kinna återstår nu arbetet med att kontakta de som har blivit direkt berörda av vandaliseringen. Och Ture Klintenberg hoppas att han slipper liknande händelser i framtiden.

– Vi hoppas på att det ska får vara i fred. Att folk tar hänsyn vad det är. Att det är en kyrkogård och här ska få vara stilla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista