1 av 3
Borgstena skola. Foto Sara Kvist
2 av 3
Monica Rodhe, rektor på Borgstenaskolan. Foto Sara Kvist
3 av 3
Marlene Hedlund med sonen Lukas. Foto Sara Kvist
Borgstena

Skolprotest i Borgstena

1:16 min

Efter flera års neddragningar och dålig ekonomi har föräldrarna till eleverna i Borgstena skola tröttnat. Ikväll blir det protestmöte. 

Marlene Hedlund har haft barn i Borgstenaskolan i fem år och under hela den tiden har det varit besparingar och knappt om pengar.

Neddragningarna har gått för långt, menar hon och andra. Skolan klarar inte längre följa skollagen.

– Nu känns det som att det är på bristningsgränsen om det ska kunna genomföras en skola överhuvudtaget. Vi har inte tillräckligt med lärare - man har problem att tillgodose varje elev, säger hon.

Borgstena har en liten skola med idag 88 elever och inför 2013 försvann ännu en tjänst på skolan. Det innebar bland annat att lärarna får täcka upp för varandra vid sjukdom i upp till två dagar. 

Rektor på skolan Monica Rodhe skrev då en riskbedömning inför året där hon var orolig för att personalen skulle bli trött och stressad av situationen.
Hon bedömde också att det fanns en risk för att kränkningar och konflikter inte skulle upptäckas tillräckligt tidigt, dessutom fanns en oro att man inte skulle kunna ge alla elever tillräckligt stöd och att man därmed inte skulle kunna följa skollagen.

När skolåret är slut kan rektor Monica Rodhe summera.

– Med facit i hand tycker jag att många av de farhågor jag hade - de har blivit så. Vi har haft personal som är trött, vi har inte kunnat ge alla elever med behov av särskilt stöd det stöd de behöver.

Vad säger du kan ni följa skollagen?

– Med de resurser vi har idag anser jag att vi inte kan det. Borgstenaskolan måste få en bättre ekonomisk förutsättning för att kunna bedriva en bra verksamhet, säger Monica Rodhe.

Ikväll har alltså Borgstena skolahemförening kallat till akut informations- och protestmöte där områdeschefen för skola i stadsdel norr och ev politiker kommer att möte de oroliga föräldrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista