Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Boråsarna splittrade kring tiggeriet

Röst på stan: Löser inget att skicka hem tiggarna
2:37 min

Flertalet tiggare har nu återvänt till Borås efter att ha blivit hemskjutsade till Rumänien. P4 Sjuhärad gick ut på stan för att höra hur boråsarnas tankar går.

Det var många boråsare som delade med sina tankar kring tiggeriet i Borås. Här är några av reaktionerna.

– Man löser inte problemet genom att skicka hem dem. Det fanns en anledning till att de kom hit från början. Problemet ligger antagligen i hemlandet. Och Borås kommun kan inte fixa det problemet. Jag tycker att vi har ett ansvar som medmänniskor att inte bara låta de sitta där och inte hjälpa till.

– De får inget av mig för ju mer man ger desto fler kommer antagligen.

– Vi kan inte vara världens samvete. Vi har inte råd.

Under måndagen gästade kommunalrådet Lena Palmén (S) P4 Sjuhärad. Hon menade att boråsarna snart kanske inte orkar se tiggeriet i stan.

Men alla boråsare höll inte med.

– Vi orkar inte se det? Vad vi ska vi göra då menar hon? Menar hon att vi ska göra någonting? Hon kan ju inte mena att vi ska slänga de i Viskan.

– Det kan man förstå. Det är jobbigt att se en människa och känna att man har det så mycket bättre. Någon måste agera. Det är bara svårt att veta vem.

– Jag förstår att man blir trött av se det. Vi är inte vana vid det här. Det blir ju lite av en kulturkrock kanske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".