1 av 3
Jackie Arklöv. Foto: Scanpix
2 av 3
Den sönderskjutna polisbilen i Malexander. Foto: TT
3 av 3
Rån Malexander. Polisfoto/TT.

Arklöv vill ha tidsbestämt straff

Malexandermördaren Jackie Arklöv ansöker nu om tidsbestämning av sitt livstidsstraff. Enligt Borås tidning kan han inom kort flyttas till anstalten i Borås.

Morddömde Jackie Arklöv vill nu ha sitt livstidsstraff tidsbestämt.

I en ansökan till tingsrätten skriver han att han under sin tid i fängelse tvingats omvärdera sitt liv och att han idag har ett större andligt, socialt och kunskapsmässigt kapital.

Arklöv avtjänar ett livstidsstraff efter polismorden i Malexander 1999.

Om kriminalvårdens beslut står kvar flyttas Arklöv till Borås i början av februari.


Malexandermorden

Upprinnelsen var ett bankrån i Kisa där de beväpnade rånarna Jackie Arklöv, Andreas Axelsson, och Tony Olsson kom över 2,6 miljoner kronor.

När två poliser förföljde en bil med de misstänkta rånarna uppstod skottväxling sedan den förföljda bilen stannat i en kurva i byn Malexander. De två polismännen hittades mördade, skjutna med sina egna tjänstevapen.

Andreas Axelsson greps omgående när han sökte vård för sina skador och Jackie Arklöv greps i Stockholm några dagar senare. Tony Olsson lyckades fly till Costa Rica, där han greps en vecka senare och utlämnades till Sverige.

Morden väckte en debatt om permissionsregler och säkerhetsrutiner. Rånet skedde när Olsson hade permission för att medverka i Lars Noréns pjäs Sju tre, ett verk som redan hade väckt debatt då de medverkande fångarna i pjäsen framfört sina egna nynazistiska åsikter. Dessutom kunde han kvittera ut ett pass, trots att han var dömd till fängelsestraff.

Linköpings tingsrätt dömde de tre till livstids fängelse, mot deras nekanden. Domarna överklagades till Göta hovrätt, som fastställde tingsrättens dom. Båda domarna var omdiskuterade eftersom det inte gick att fastställa vem som skjutit de dödande skotten. De tre dömdes för medgäringsmannaskap, dvs. att brottet möjliggjorts av de tre tillsammans.

År 2001 erkände Arklöv att det var han som avlossat de dödande skotten, vilket fick Axelsson och Olsson att begära resning i Högsta domstolen. HD avslog med motiveringen att det inte var sannolikt att Arklövs uppgift skulle lett till att de två andra skulle frikänts. År 2004 rymde Olsson från Hall men greps efter två dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".