Tusentals smittade datorer i Borås

I Borås finns just nu 2 742 infekterade datorer. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap finns en avdelning som har koll på i princip alla angrepp på svenska datorer.

Cert SE heter avdelningen och på deras hemsida kan man också se att det finns dryga 77 000 infekterade datorer i landet.

– Cert SE har en rad samarbetspartners, antivirustillverkare och andra tillverkare av mjukvara. Även organisationer som är ute på internet och letar efter de skadliga koderna, säger Jonas Thambert - IT-säkerhetsrådgivare på Cert SE. Han fortsätter:

– Det handlar inte alls om någon sorts övervakning, utan den här skadliga koden lämnar spår efter sig, den kommunicerar på internet och det kan man då i vissa fall snappa upp var detta sker och mellan vilka.

Uppgifterna på Cert SE:s hemsida om på vilka IP-adresser det finns smittade datorer gäller alltid bara den sista månaden.

Datorerna har smittats på det vanligaste sätten, via en hemsida eller en mejlbilaga. Angriparnas syfte är antingen att komma åt information på datorn, till exempel kreditkortsnummer, eller att utnyttja datorn för att skicka spam, skräppost, till andra datorer.

Men hur får jag veta om just min dator är smittad?

– Vi skickar epostmeddelande till de olika organisationerna och operatöreerna, där vi informerar dem om att de har smittade datorer i sitt nätverk. Vi vet inte alltid vem som sitter bakom en IP-adress, alltså en dators eget och unika namn. Det kan också bli så att ditt antivirussystem börjar larma att du är infekterad, säger Jonas Thambert.

Det här gäller i princip alla datorer, även de som finns i det lilla privata nätverket i bostaden.

– De flesta som blir smittade än hemmaanvändare och sedan är det upp till operatören att informera och rensa.

Vet då Cert SE vem som finns bakom den unika IP-adressen?

- Är det en privatkund hos en operatör vet vi absolut inte det, utan då är det operatören som vet det, säger Jonas Thambert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".