Ida Legnemark (V) och Anna Svalander (FP) - på två olika sidor i skolfrågan. Montage: P4 Sjuhärad.

Hård debatt om förlängd skolplikt

Legnemark (V): Ta bort privatskolorna istället
1:24 min

Regeringen vill förlänga grundskolan till tio år, skola redan från sex års ålder. Förslaget har fått stor uppmärksamhet och debatterats flitigt under dagen.

Vad tycker du? Kommentera och rösta inne i artikeln.

Skolan föreslås bli obligatorisk redan från sex år. För elever som inte klarar kunskapskraven efter tio år kan det bli aktuellt med ännu ett år obligatorisk undervisning i grundskolan.

Tuff debatt
Boråspolitikern Ida Legnemark (V) menar att det är andra problem som är viktigare när det gäller att få ordning på skolan.

– När man ändå gör om det som blev fel borde man också titta på de förödande konsekvenser som friskolereformen har fått. Den dränerar skattepengar från våra barns undervisning.

– Nu är ju alla utom vänsterpartiet ense om att vi ska ha ett friskoleval i Sverige - som det slås fast i friskoleutredningen, sa Anna Svalander (FP).

– Däremot har ju en majoritet av svenska folket slagit fast att man tycker det är dåligt. Vi har ett visst stöd för det, replikerade Legnemark. (Hör mer av debatten ovan).

"En kunskapsutmaning"
Regeringen föreslår dessutom obligatorisk sommarskola för elever som har "godkända betyg inom räckhåll" i grundskolans sista eller näst sista årskurs.

- Vi har en kunskapsutmaning framför oss i Sverige. Nyckeln ligger i svensk skola, sade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Det blir lågstadiet som förlängs med ett år i alliansens förslag. Pedagogiken kommer att anpassas efter de sexåringar som alltså skulle bli de nya ettorna. Enligt Jan Björklund kommer de att ha lektioner i svenska, matte, estetiska ämnen och mycket raster.

- Inlärningen ska präglas av lekens form, sade Jan Björklund.

Reformerna kommer att börja genomföras tidigast i slutet av nästa mandatperiod eller i början på mandatperioden därpå.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".