Arkivbild: Didriksons sportvintermode 2005. Foto: Leif R Jansson / TT.
TEXTIL

Didriksons köps upp av norsk fond

Bolagets vd: Herkules har kunskap och erfarenhet
1:40 min

Boråsbaserade textilföretaget Didriksons köps upp av en norsk investeringsfond.

– Sportmarknaden har varit på väg mot mycket snabbrörliga konsumentvaror och internationellt varumärkesbyggande är en viktig del. Det har Herkules kunskap om och tidigare erfarenhet av, säger Didriksons vd och tidigare majoritetsägare Sören Andreasson till P4 Sjuhärad.

Vad norska riskkapitalbolaget Herkules betalar för sin andel kan Andreasson inte berätta. Andelen som sådan uppgår till ungefär 80 procent.

Men med en vinst före skatter, räntor och avskrivningar på 54 miljoner kronor och en omsättning på en halv miljard kronor borde bolaget som helhet vara värt någonstans mellan en halv och en miljard kronor.

Den nya majoritetsägaren drivs av det norska riskkapitalbolaget Herkules och ägare i fonden är förmögna privatpersoner och institutionella aktörer som pensionsbolag.

Herkulesfonderna är framför allt inriktade på de norska och nordiska marknaderna och har under senare alltmer fokuserat på konsumentledet.

Bland annat är en av fonderna majoritetsägare i kafékedjan Espresso House och snackstillverkaren Estrella.

I likhet med de flesta andra riskkapitalbolag fokuserar bolaget på att växa och effektivisera de verksamheter de tar över för att kraftigt öka lönsamheten och att på sikt sälja dem med god förtjänst.

Enligt Sören Andreasson har Herkules en ägarhorisont på ungefär tolv år, vanligt i de här sammanhangen är annars fem till sju år. Han tror inte att de anställda i bolaget behöver känna oro, utan tror att expansion står för dörren.

– Ja, det tror jag, absolut.

Didrikson grundades i början på 1900-talet i Bohusländska Grundsund, men har sedan många år sitt huvudkontor i Borås. Bolaget har ett 40-tal anställda.

Didriksons nuvarande ledning med vd Sören Andreasson kommer att sitta kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".