Nils-Krister Persson, forskare vid Textilhögskolan i Borås. Foto: Karin Ivarsson / P4 Sjuhärad
Forskning

Boråstyget som renar vatten

3:04 min

Forskning från Textilhögskolan i Borås gör underverk i Tanzania. Med enkla metoder lyckas man rena vatten med hjälp av textilier och solljus.

– Vi har gjort ett rätt så avancerat system, men fortfarande ganska enkelt. Tyg finns överallt i världen och vi belägger tyget med ett ämne så att det skapas kemiska reaktioner när solen lyser på tyget. Det förstör mikroorganismerna och det blir inte giftigt längre, på så sätt kan man rena vatten med hjälp av tyget, säger Nils-Krister Persson, forskare vid Textilhögskolan i Borås.

Med hjälp av metoden bryts mikroorganismerna ner, vattnet ser likadant ut efter reningen men det är inte längre giftigt eller farligt.

– Man kan använda bikarbonat och vinäger, på så sätt får man fast ett vitt pulver på tyget, samma pulver som finns i vit färg. Sen lägger man det i tex ett vattendrag, och så låter man solen lysa där en dag och så renar man vattnet, säger Nils-Krister Persson.

Nils-Krister Persson och flera av hans elever har varit i Tanzania för att testa forskningen. Det har fungerat väl, det enda som känns lite svårt är hur kunskapen ska spridas bland invånarna i Tanzania.  

– Gräsrotsperspektivet tror jag på, vi börjar smått och så sprider det sig. De som jag talat med i Tanzania är positiva. Men det måste spridas mer, man hör om någon släkting som lyckats och så sprider det sig, säger Nils-Krister Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista