Viveca Lundahl, folkhälsoutvecklare i Herrljunga. Foto: Jan-Åke Thorell
HERRLJUNGA

Herrljunga hjälper barn i Ukraina

Folkhälsoutvecklare: Man bryr sig inte om barnen
1:38 min

Herrljunga kommun har fått 1,8 miljoner kronor i SIDA-bidrag till ett treårsprojekt för att minska barnadödlighet och barnfattigdom i Litauen och Ukraina.

Herrljunga kommun fortsätter sitt samarbete med vänorterna i Litauen och Ukraina. Kommunen har fått 1,8 miljoner kronor av ICLD, Swedish International Centre for Local Democracy, till ett treårsprojekt med målet att utveckla verksamheter för att öka livslängden och minska barnadödlighet och barnfattigdom.

Och behoven är stora berättar folkhälsoutvecklaren Viveca Lundahl som själv varit där.

– De har ingen förebyggande verksamhet och det är oerhört många barn som växer upp i missbruksmiljöer.Väldigt många barn hamnar på barnhem eftersom det inte finns några andra alternativ.

Ofta är det polisen som får ingripa mot föräldrarna som dricker för mycket. Därför ska Herrljunga nu ge hjälp och stöd för att starta någon form av familjecentral. I vänorten i Litauen finns det redan lokaler dit barn och familjer som far illa kan söka sig. Och nu är ambitionen att få till detta även i Ukraina för att kunna jobba förebyggande - inte minst när det gäller bruket av alkohol.

– Det dricks ofta och mycket. I alla sammanhang använder man vodka. Många gånger handlar det om att klara dagen.

– Man får information om att det här inte är bra, men man har inte förmåga att ta till sig det för att det är svårt att överleva där.

Och det är något som genomsyrar hela samhället.

– Det är en attityd som man vet måste ändras men man vet inte hur, säger Viveca Lundahl. Och då tänker vi att en familjecentral kan vara en början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".