Forskare har hittat färgpigment i fossil hud från tre utdöda havsreptiler, en havslädersköldpadda, en fisködla, och en mosasaurie. Analysen visar att alla tre var mörka. Fisködlan i mitten på bilden var sannolikt helsvart. Illustration: Stefan Sölberg
Borås

SP i Borås avslöjar uråldriga ödlors färg

Fossila pigment avslöjar färgen hos utdöda havsmonster, och SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås har bidragit till upptäckten. Tidigare har man bara kunnat gissa färgen.

Tack vare teknik från SP i Borås kan man nu avgöra vilka färger uråldriga reptiler verkligen hade. Det är unika fynd av uråldriga färgämnen i fossilt skinn från havslevande jättereptiler som levde för mellan 55 och 190 miljoner år sedan som har gjort det möjligt.

-- De unika skinnresterna kommer från en 55 miljoner år gammal havslädersköldpadda, en 85 miljoner år gammal mosasaurie och en fisködla som levde för 196-190 miljoner år sedan, berättar Peter Sjövall, forskare vid SP.

Pigmenten visar att djuren helt eller delvis var mörkt färgade, något som troligtvis bidrog till effektivare reglering av kroppstemperaturen, kamouflage och UV-skydd.

– Egentligen är det helt fantastiskt. När jag började läsa vid Lunds universitet 1993 hade filmen Jurassic Park precis haft premiär, och den var en bidragande orsak till att jag intresserade mig för biologi och paleontologi. Då, för 20 år sedan, var det helt otänkbart att man någonsin skulle kunna hitta biologiska rester efter djur som varit utdöda i miljontals år, men här är vi nu och jag är själv del i det, säger Johan Lindgren, forskare vid Lunds Universitet, om upptäckten av pigmenten.

Under dinosauriernas tidsålder dominerades jordklotets havsmiljöer av enorma reptiler som mosasaurier och fisködlor, men även havssköldpaddor. Tidigare har det bara gått att gissa sig till färgerna hos dessa djur.

Marcus Ålsnäs
marcus.alsnas@sverigesradio.se
033-177533

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".