Här på vuxenpsykiatrin arbetar nu ett 15-tal läkare från andra länder. Flest från ungern och Rumänien. Foto: Pär Sandin Sveriges Radio.
#vadkostarvården

Utländska läkare räddade psyk i Borås

Läkaren Luliana: Har inga tankar på att flytta.
1:44 min

När vuxenpsykiatrin på Södra Älvsborgs sjukhus tog bort alla hyrläkare vände man sig istället utomlands. En framgångsrik lösning blev läkare från Rumänien och Ungern.

P4 granskar vården i regionen – #vadkostarvården på sociala medier.

Som nyheterna berättat har vuxenpsyk på Södra Älvsborgs sjukhus gått mot strömmen. Medan flera kliniker på SÄS har rekordmånga dyra hyrläkare så valde psykiatrin att kapa bort hyrläkare för nära 25 miljoner - allt över en natt.

Läkarbristen löstes med rekrytering från Rumänien och Ungern.

– Det har gått bra, även om det tagit tid. Men när jag hade varit här i nio månader och det var vår men det istället var mörkt och grått ut, så kändes det litye konstigt. Men det har gått över nu. Mitt barn går på dagis och vi trivs bra, säger Tibor från Ungern.

Snabb introduktion
En förberedande språkkurs i Warszawa under flera månader blev startskottet för arbetet att ta sig till Sverige och arbeta som läkare inom vuxenpsykiatrin.

Sedan följde en flera månader lång introduktion att sätta sig in i det svenska vårdsystemet och hur man arbetade inom psykiatrin.

– Det var svårt i början, jag hade svårt för språket och det tog tid för mig att våga prata. Jag förstod ganska bra vad som sas men vågade inte prata själv, säger Lonela.

Luliana som också hon kommer från Rumänien har samma erfarenheter som Lonela. Hon hade också kolleger som tidigare rest till Sverige för att arbeta som läkare så hon kände att hon också ville prova.

Familjen ska med
Men det är inte bara språket  man ska kunna för att det ska bli en lyckosam integrering i det svenska samhället och Borås.

Bengt-Arne Andersson är verksamhetsansvarig för Vuxen psyk vid Södra Älvsborgs Sjukhus.

– Man måste ha med familjen i arbetet. Det är oerhört viktigt att de trivs. Det är lite av nyckeln för att få det att fungera, säger Bengt Arne Andersson.

FOTNOT:Luliana, Lonela och Tibor heter egentligen något annat, och vill vara anonyma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".