1 av 2
Vuxenpsyk slutade att använda hyrläkare över en natt. Foto: Pär Sandin, Sveriges Radio.
2 av 2
Bengt-Arne Andersson Verksamhetschef vid vuxenpsyk på SÄS. Foto: Pär Sandin, P4 Sjuhärad Sveriges Radio.
#vadkostarvården

Vuxenpsyk skrotade hyrläkarna över en natt

1:40 min

Medan flera kliniker på SÄS har rekordmånga dyra hyrläkare så går en klinik mot strömmen. Över en natt kapade vuxenpsyk bort hyrläkare för nära 25 miljoner.

Medan flera kliniker på Södra Älvsborgs Sjukhus ökar sina inköp av dyra hyrläkare mer än någonsin så finns det en klinik som gör tvärtom.

Över en natt gick Vuxenpsyk från att ha tagit in hyrläkare för nära 25 miljoner till att inte ta in enda hyrläkare.

Under 2012 tog regionen ett beslut att sätta stopp för hyrläkarintag inom vuxenpsykiatrin. Från 2013 var det helt enkelt förbjudet. På SÄS har man varit helt beroende av hyrläkarna, men nu skulle nästan halva läkargruppen bytas ut över en natt.

– Jag vågar inte ens tänka på hur mycket det kostade oss, säger Bengt-Arne Andersson, verksamhetschef för vuxenpsyk.

Eftersom beslutet kom tidigt under 2012 så blev strategin att försöka ersätta hyrläkarna med läkare från andra europeiska länder, bland annat vände man blickarna mot Östeuropa.

– Vi hade en viss erfarenhet, eftersom vi hade rekryterat därifrån tidigare (2008), men inte alls i den utsträckning som vi nu stod inför.

Men det tog sin tid för de nyanlända att hitta sin plats, att lära sig språket och förstå den svenska vården. Dessutom skulle de rekryterade nya läkarna fungera socialt med familjer som de ofta haft med sig.

Bengt-Arne Andersson säger att det har funnits problem och man är ännu inte helt framme, men om ytterligare ett år så ska det så bra ut. Det finns många fördelar nu.

– Vi är uppe i femton - sexton specialister som vi nu rekryterat från utlandet, säger Bengt-Arne Andersson.

Alla är dock inte helt färdiga så att de kan gå in och arbeta.

– Visst har det funnits problem, men överlag så har vi ändå lyckats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista