Marie Törnqvist och ordförande Birgit Larsson, kommunal i Ulricehamn. Foto Jan-Åke Thorell
Ulricehamn

Krisen i äldreomsorgen drabbar de anställda i Ulricehamn

Facket: Måste komma tillrätta med detta
1:38 min

Det är stor stress och press för personalen i omsorgen, som känner sig otillräcklig och inte får mer resurser. Fackförbundet Kommunal slog larm om problemen redan i höstas.

Igår kulminerade krisen inom äldreomsorgen i Ulricehamn. Äldreomsorgschefen fick gå efter en konsultrapport med svidande kritik om brister i styrning och ledning av verksamheten.

Fackförbundet kommunal slog larm om problemen redan i höstas, och vice ordförande Marie Törnqvist och ordförande Birgit Larsson träffar många stressade och trötta medlemmar.

– Det har ju blivit väldigt mycket stress och press under hösten, som också har gjort att många tycker att det är jobbigt därute. Man är jätteduktig men får alltid höra att det fattas pengar säger Birgit Larsson.

Det här ledde till att kommunal i höstas gjorde en anmälan om bristerna enligt arbetsmiljölagen, en åtgärd som är väldigt ovanligt - och som visar på hur det står till inom äldreomsorgen.

– De känner sig otillräckliga. Sedan är jag fullt övertygad att de gör sit jobb, jag kan inte se att brukarna har blivit drabbade av besparingarna, så pass proffsiga är våra medlemmar, säger Marie Törnqvist.

Kommunal vill inte kommentera beslutet att verksamhetschefen får sluta på sin post, men säger att det måste bli en förändring.

– Vi har inte sett någon ökning av sjukskrivningarna än, men vi är fullt övertygade om att om det håller på så kommer det, säger Marie Törnqvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".