1 av 4
Anneli Piiroinen och Siinto åker till Rumänien och delar ut kläder till romer.
2 av 4
Byn Buzau i Rumänien. Foto: Linda Stomberg.
3 av 4
Foto: Linda Stomberg.
4 av 4
Foto: Linda Stomberg.
BORÅS/BUZAU

Hjälper romer på plats i Rumänien

4:47 min

Insamlingen överskred alla förväntningar. Nu åker Siinto Hämäläinen och Anneli Piiroinen ner till Buzau för att hjälpa romer på plats i Rumänien.

På tisdag kliver Siinto Hämäläinen och ytterligare fem frivilliga på flyget som via Istanbul ska ta gruppen till Rumäniens huvudstad Bukarest och senare byn Buzau. 

Anledningen är den klädinsamling som Borås pingstkyrkor gjort till förmån för romerna i den rumänska byn. Tillsammans kommer de att stanna i åtta dagar.

Flera av invånarna i byn har tidigare varit i just Borås och tiggt pengar på stadens gator och det var på det viset som Siinto Hämäläinen fick upp ögonen för problemet.
Han har tidigare besökt den rumänska byn och bevittnat romernas livsvillkor med egna ögon. Nu är det dags för ett nytt besök.

– Jag känner att jag får dåligt samvete om jag bara handlar till mig själv. Om jag köper en pizza för 70 kronor här vet jag att det skulle räcka till en veckas mat för en hel familj i Rumänien.

Totalt inbringade pingstkyrkornas insamling flera kubikmeter kläder, leksaker och köksmaterial. Siinto berättar att de kommer att hemma hos romer de har träffat i Borås, och att insamlingen kommer att göra stor nytta.

Bland de som åker ner återfinns även pensionären Anneli Piiroinen. Hon tycker att samhället gör för lite för romernas situation i dag.

– Politikerna i Sverige måste ta ansvar och trycka på om den romska situationen, och titta på var EU-pengar går. Den hjälpen vi ger hjälper inte mycket och vi måste hitta en lösning.

Siinto Hämäläinen berättar att han träffar på många som har starka åsikter om tiggarna i Borås. Många anser att det bästa vore att skicka hem romerna till Rumänien - något som han inte håller med om.

– De vill vara i Rumänien, men då svälter de ihjäl. Lösningen är att de får arbete och något att leva för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista