Foto: Russel A. Daniels/TT.
Borås

Din bil kan kapas med ny teknik

Professor: Bilar är speciellt sårbara
4:08 min

Tekniken går hela tiden framåt. Numer kan exempelvis bilar kapas genom några tryck på en dator eller mobil någon annanstans. 

– Alla bilar är sårbara. Man har byggt upp ett lager av teknik i bilen, nästa version av bilen har ett nytt lager av teknik. De chip som sitter i bilen är massproducerade. De är tillgängliga för att kunna uppdateras på distans, på så sätt skulle man kunna ta över vilken bil som helst, säger Jan Nolin - professor och expert på Internet och Sociala Medier vid Högskolan i Borås.

– Bilen består av en massa datateknik för att den ska kunna uppdateras, tar man sig in rätt kan man ta sig in i bilens system. Om man har rätt kunskap kan man öka hastigheten, slå på blinkers och till exempel höja stereon, säger Jan Nolin.

Men det krävs så klart mycket kunskap, och det är inte heller vanligt att personer håller på med den här typen av hackande.

– Det svåraste hotbilden vi ser är att det skulle kunna gå att hacka sig in i ett elställverk och beordra den att gå på max. Då smälter den. Det är ju inget elavbrott som är fixat på några timmar, då behöver man ju ett helt nytt ställverk, säger Jan Nolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".