Koldioxid omvandlas nere i marken till ofarligt syre. Foto: Pontus Lundahl/TT

Halländsk forskning kan minska växthuseffekten

1:46 min

En upptäckt som delvis vänder upp och ner på det man hittills trott! Professor Siegfried Fleischer vid Högskolan i Halmstad har kommit en okänd process på spåren.

Forskningen handlar om så en så kallad kolsänka, det vill säga när koldioxid binds i mark eller vatten i stället för att försvinna upp i luften – och bidra till växthuseffekten.

Enligt Siegfried Fleischer verkar det finnas en hittills okända biokemisk process nere i marken som innebär att syre bildas och koldioxid omvandlas till organiskt material, utan solens hjälp som är fallet för växternas fotosyntes. 

Det här skulle kunna förklara mysteriet med att även om vår atmosfär tillförs för mycket koldioxid – den så kallade växthuseffekten – så verkar en del av all koldioxid så att sägs försvinna, eller rättare sagt bindas i haven och markområden.

Nu vill Siegfried Fleischer och hans kollegor vid Högskolan i Halmsats försöka "trimma" den här processen för att omvandla än mer koldixid till ofarligt kol, bundet i marken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista