Patienter får bo i korridoren - inte ovanligt på svenska sjukhus. Foto: Yvonne Åsell/TT
#vadkostarvården

Fler dyra hyrläkare och sämre vård

1:43 min

Sjukvården är dyrare än någonsin, men ändå duggar larmen om utmattad personal, kaos och ödesdigra misstag. P4 granskar den sjuka vården - den kostade Susanne Anderssons mamma livet.

I en serie inslag i P4:s västsvenska kanaler granskar vi vården i regionen.

På vårdcentralerna har de tillfälliga stafettläkarna ökat, något som Susanne Andersson har dåliga erfarenheter av. Hennes mamma fick fel diagnos på sin vårdcentral, och det blev ödesdigert.

– Vi hade ju uppmanat henne: gå till vårdcentralen, gå till vårdcentralen, och hon har ju faktiskt varit där. Men de har inte brytt sig. Det sista besöket när hon var där fick hon Pronaxen och Mollipect utskrivet, och det är ju hostmedicin, säger Susanne Andersson.

Hostade blod
Susannes mamma Ingrid gick till sin vårdcentral i Uddevalla i mars när hon började få svårt att andas och hostade blod. Doktorn ställde diagnosen kol, och utredde aldrig möjligheten med lungcancer - inte ens vid det sista besöket i oktober när hon var riktigt sjuk.

– Hade man i mars gjort det man skulle och skickat henne på röntgen, så hade man kunnat se det ...Hon har haft olika läkare hela tiden, som inte har någon koppling till varandra.

–  Man bara lämnar det helt enkelt, och skiter i det. Så känns det ju för oss.

Susannes mamma dog i lungcancer första december. 

Dyra hyrläkare
Just den här vårdcentralen är privat, men fenomenet med stafettläkare och  hyrläkare är vanligt också på regionens egna vårdcentraler. Och det ökar.

2012 hyrde primärvården in personal från bemanningsföretag för drygt 200 miljoner. 2013 landar notan på bortåt 242 miljoner.

Men Marie- Louise Gefvert , som är chef för Närhälsan i Västra Götaland, säger att det framför allt handlar om kvaliten på vården.

– Det här är inte ett ekonomiskt problem det är ett kvalitetsproblem.

Det blir sämre vård med hyrläkare?

– Ja eftersom det faller sig ganska naturligt.  Träffar man EN doktor skapar man ju en relation. Det blir skillnad med den som bara jobbar en vecka. Så det är klart att det är kvalitetsbrister, Säger Marie-Louise Gefvert.

Kommentera, läs och tipsa oss på Twitter: #vadkostarvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista