FORSKNING/KONSUMENT

Sänk temperaturen och spara mat

2:07 min

Mat för miljarder skulle klarat sig bättre med bara ett par grader sänkt temperatur i kylen. Fyra till fem grader är lagom menar forskare vid SP i Borås.

– Vi har tittat på hur en sänkt tempeartur i kylarna kan påverka hållbarheten. Det finns ju rekommendationer på att hålla något lägre temperatur för att varorna ska hålla längre, säger Ulla Lindberg, forskare och ingenjör vid SP i Borås.

– Man kan ha fyra till fem grader i kylen. Maten håller sig längre. Det gäller att inte titta på märkningen på kylvaran - sänker man temperaturen så håller maten längre. Man måste smaka och lukta för att se om maten håller.

Det handlar förstås inte bara om att sänka temperaturen på kylskåpen hemma, även butikerna kan minska på matsvinnet om kyldiskarna har lägre temperatur menar Ulla Lindberg. Hon tycker att siffran på en miljon ton mat som slängs varje år i Sverige är på tok för hög.

– Det är skrämmande, jag tror inte vi hade slängt så mycket mat om vi hade levt i ett annat land. Vi ser det som en självklarhet att vi har så mycket mat, säger Ulla Lindberg.

– Det är också smart om man torkar rent inne i kylskåpen, det finns organismer som påverkar maten i kylen. Håller du det rent håller sig maten längre.