1 av 2
Bild från premiärmatchen på Borås Arena 1 april. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
2 av 2
Maskerade Helsingborgsfans eldar facklor på Borås Arena. Foto: Adam Ihse/TT.
FOTBOLL

Polisen nobbar maskeringsförbud

Polisen: "Maskering är ett problem men..."
1:39 min

Boråspolisen gör tummen ned för ett maskeringsförbud på Arenan. Enligt dem skulle ett förbud provocera fram mer bråk, och kosta mer än det smakar för polisen.

Vad tycker du? Kommentera här!

Polisen har fått mycket hård kritik för insatsen runt AIK-matchen 1 april förra året. Cirka 500 supportrar bar maskering, men polisen valde att inte konfrontera dem.

I Stockholm infördes ett maskeringsförbud från årsskiftet, och det har föreslagits för Borås av folkpartiets kommunalråd Morgan Hjalmarsson.

Så här skriver Stefan Gustafsson, biträdande operative chefen vid polisen i Borås, i ett remissvar på Hjalmarssons motion "Inför maskeringsförbud nu!".

För att ingripa mot personer med stöd av ett maskeringsförbud mot t.ex. 500 maskerade personer skulle innebära ett så stort personaluttag för Polisen att det troligen inte skulle kunna vara ekonomiskt försvarligt om det ställs i proportion till förväntat utfall och förväntad effekt.

...vid ett problemfritt arrangemang kan detta (ett ingripande) uppfattas provocerande varigenom maskeringsförbudet skulle komma att motverka i stället för att främja att ordning och säkerhet upprätthålls.


Till P4 Sjuhärad säger Gustafsson:

– Det är ett problem med maskering, men det är hur man ska angripa det. Där har vi de praktiska sakerna, ska vi som polis agera mot 500 personer som det var i det här fallet - då krävs ganska många poliser, det räcker inte med en polis per person för att det ska gå rättssäkert till.

Dessutom pekar Stefan Gustafsson på att det delvis redan finns ett maskeringsförbud i Svenska fotbollsförbundets stadgar. Då är det klubbens ansvar att se till att det följs.

”...den som helt eller delvis täcker ansiktet på ett sätt som försvårar identifikation och som kan befaras utgöra fara för ordningsstörning inte äger tillträde till arenan.”

Värt att notera är att detta gäller på arenan, inte på allmän plats.

Polisen tycker dessutom att motionen innehåller en rad frågetecken och efterlyser konkreta förslag. Därför anser man att motionen ska avslås.

På riksnivå har regeringens utredare Björn Eriksson också föreslagit ett maskeringsförbud, men enligt regeringen var det inte tillräckligt förberett för att kunna bli lag.

Efter den uppmärksammade matchen i våras gick debatten het, flera av de som gjorde sina röster hörda uttryckte att de kände oro över att gå på fotboll och att de inte kände förtroende för polisen efter insatsen i samband med AIK-matchen.

Operative chefen Stefan Gustafsson har inga konkreta förslag på hur polisen ska återupprätta förtroendet men medger att det är ett problem om allmänheten inte känner sig trygg med det arbete polisen gör.

– Ja, det är det. Vi har ett jobb att förmedla att vi kan få tillbaka förtroendet men det är inte helt enkelt.

Boråspolisen stänger dock inte dörren för ytterligare diskussion kring maskeringsförbud.

Jenny Hellström
033-17 75 66
jenny.hellstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".