Gert-Inge Andersson. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
#vadkostarvården

Regionen missar målet att halvera bemanningsnotan

1:40 min

100 bemanningsläkare jobbar varje dygn på regionens vårdcentraler – det är där det tycks vara allra svårast att sätta stopp för den inhyrda personalen.

P4 granskar vården i regionen – kommentera på sociala medier: #vadkostarvården.

Målet sattes upp av Sveriges Kommuner och Landsting för två år sedan och gick ut på att halvera den inhyrda personalen fram till 2014. Det är långt ifrån uppfyllt.

Cirka 456 miljoner kostade bemanningsföretagen för vården i Västra Götaland 2013, om man gör en beräkning för hela året.

Där kan politikerna tycka att det i alla fall går åt rätt håll. 2011 kostade nämligen bemanningspersonalen mycket mer, cirka 547 miljoner.

Men kostnaden skulle ha sjunkit ännu mer om det inte hade varit för vårdcentralerna. Där har notan stigit kraftigt, från 208 miljoner 2011, till beräknade 241 miljoner förra året.

Den allra största delen är inhyrda läkare, som man tvingas ta till för att över huvud taget få vissa vårdcentraler att fungera. Men regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson tycker inte att kostnaden är det största problemet:

– Nej, det är kvalitén. Jag hörde en siffra under hösten att vi har hundra hyrläkare inne varje dygn.

Och ju fler hyrläkare, anser politikerna, desto sämre blir kvalitén för patienterna, som tvingas träffa nya läkare vid varje besök.

Enligt Sveriges kommuner och landsting är det också viktigt för patientsäkerheten att man får in fler fasta läkare. Det blir färre misstag. Men det stora problemet är att det råder brist på allmänläkare.

– Att få läkare till vissa av våra vårdcentraler är inte det lättaste. Det allra svåraste är att få läkare  att ta jobb i våra landsbygdskommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista