Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KOST

Gott om nyttig fettsyra i ekomjölk

Publicerat tisdag 14 januari 2014 kl 03.46
Ekologisk mjölk. Enligt en amerikansk studie har ekomjölk mycket omega 3 och är ett alternativ till fet fisk. Foto: TT.

Ekomjölk har mer hälsosamma omega-3-fettsyror än vanlig mjölk, och är ett alternativ till fet fisk. Det skriver Svenska Dagbladet och hänvisar till en ny stor studie i USA.

Tidigare studier - även svenska - har pekat i samma riktning som den amerikanska.

Det säger Pelle Fredriksson på Sveriges lantbruksuniversitet till tidningen och förklarar den högre omega-3-halten i ekomjölk med att korna får gå ute och beta.

Balansen i mjölk mellan omega-3 och omega-6, en annan fettsyra som kroppen behöver har ofta debatterats, eftersom för mycket omega-6 kan överstimulera immunförsvaret och leda till inflammation, allergier och kärlsjukdomar.

I ekomjölken är den balansen fördelaktig, visar resultaten från studien. Ekomjölken innehöll 62 procent mer omega-3 än vanlig mjölk, medan halten av omega-6 var 25 procent mindre.

Ju mer bete och gräsbaserat foder - ju högre andel omega-3. Majs och koncentrat som kofoder höjer istället halten av omega-6.

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".