Foto: AP/TT.

Vanligt med gifter i barnkläder

Farliga kemikalier har hittats i både barnkläder och barnskor från flera kända klädmärken. Det visar en rapport som Greenpeace presenterar i dag.

Miljöorganisationen köpte in 82 olika produkter - kläder och skor - som testades i laboratorier. I 76 av dessa hittades då minst en farlig kemikalie.

De kemikalier man sökte efter var bland andra nonylfenoletoxylater (NPE), ftalater och perflourerade ämnen (PFC).

Flera av de ämnen som testades är kända för att störa hormonerna i kroppen, vilket kan ha effekt på immunförsvaret och fortplantningen.

"För föräldrar som försöker handla giftfria kläder till sina barn är det här en mardröm. De farliga kemikalierna finns i såväl exklusiva lyxmärken som budgetkläder. Dessa gifter förorenar vattendrag och sprids över hela jorden", säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige i ett pressmeddelande.

Klädföretagen måste sluta använda giftiga kemikalier och gå över till miljömässigt bättre alternativ, som också finns som redan i dag, anser hon.

Klädinköpen gjordes i 25 olika länder och regioner över hela världen. Fyra plagg inhandlades i Sverige, de kom från Adidas, Burberry, H&M och Nike.

Utöver dessa klädmärken testades även plagg från American Apparel, C&A, Disney, GAP, Li Ning, Primark, Puma och Uniqlo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista