Mer stöd till unga efter självmord

1:10 min

När en närstående begår självmord eller försvinner spårlöst står barn och unga vuxna ofta utan psykosocialt stöd. Det har uppmärksammats av Suicidprevention i Väst som nu startar projektet Navigare.

– Vi ska hjälpa familjemedlemmar, främst barn och unga under 25 år men också hela familjen, så att man ska få lite stöd och hjälp i den här kaotiska situationen när någon nära släkting försvinner, säger Lena Måvholm, kurator och projektledare.

När en person avlider eller försvinner och det misstänks ligga ett brott bakom finns det idag upparbetade vägar att ta hand om efterlevande. Detta saknas däremot när någon tar livet av sig eller försvinner utan anledning. Därför startar nu Projektet Navigare - psykosocialt omhändertagande vid kris och sorg i familjen.

Förberedelserna för Navigare har pågått sedan 2010 berättar Lena Måvholm.

– Vid en kontakt som jag hade med polisen så var det en polisman som frågade mig hur man skulle kunna hjälpa de här personerna och då sa jag: ja, vi skriver väl ihop ett projekt. Så det är polisens rotel för försvunna personer och Suicidprevention i Väst som är huvudmän för det här projektet.

Allmänna arvsfonden finansierar projektet som får stöd i tre år och förhoppning från Suicidprevention i Väst är att projektet ska spridas nationellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista