Arkivbild 16/12: Tiggarnas läger i Borås rivs. Foto: Caroline Widenheim.

Fler tiggare kommer till Borås

1:14 min

Idag anländer ännu fler rumänska tiggare till Borås. Mellan 26 och 29 personer är på väg, berättar Linda Stomberg som engagerat sig i tiggarnas situation.

Linda Stomberg säger att hon var nära att svimma när hon hörde igår att fler tiggare är på väg till Borås.

– Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Vi har varit övertydliga mot de vi träffat och dessutom använt tolk: det finns inget utrymme för alla dessa människor.

Med de nyanlända finns nu ett 60-tal rumänska tiggare i Borås.

– Frågan är bara var de ska bo nu? Tältlägret är rivet, och något nytt kommer inte att få finnas till på kommunal mark. De som kommer nu har ingenstans att ta vägen.

Linda Stomberg berättar att man även gjort klart för tiggarna att de själva också har ett ansvar att lösa sin situation.

– En av killarna sa "Linda - kan inte du ringa kyrka så de öppnar?". Nej det kan jag inte. Det är inte jag som bestämmer det.

Tillsammans med fem andra engagerade är hon nu på väg ner till Rumänien för att se hur de rumänska tiggarna har det i hembyn Busau.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista