Lisbeth Karlsson, överläkare på avdelningen för vårdhygien. Foto: Marcus Ålsnäs
VÅRD

SÄS extra vaksamt på dödsbakterie

1:23 min

Efter två dödsfall i Växjö av en aggressiv tarmbakterie har SÄS höjt sin beredskap. Smittan sprider sig lätt i sjukhusmiljö.

En aggressiv och lättspridd variant av en annars vanlig tarmbakterie har på kort tid skördat två liv på sjukhuset i Växjö.

På grund av det råder höjd beredskap på sjukhuset i Borås och skulle bakterien dyka upp där kommer det bli tal om extraordinära åtgärder, framför allt vad gäller städningen.

Men än så länge har sjukhuset varit förskonat från bakterien, berättar Lisbeth Karlsson som är överläkare på avdelningen för vårdhygien på SÄS:

– Just den här typen har det varit väldigt få fall av i hela landet, och i Södra Älvsborg har vi inte haft några överhuvudtaget.

Därför har sjukhuset i Borås skärpt uppmärksamheten och rutinerna för diagnos och provtagning av patienter som uppvisar symptom eller tillhör riskgruppen.

– Vi har ju en extra beredskap med tanke på att det ändå finns i vårt närområde. Det gäller både extra uppmärksamhet på sjukdomsfall där den här bakterien skulle kunna förekomma och på diagnostiken för att säkerställa en sådan smitta, säger Lisbeth Karlsson.

Den aggressiva och lättspridda tarmbakterien drabbar framför allt äldre och redan försvagade patienter som är eller har varit inlagda på sjukhus och som fått antibiotika.

Det som händer är nämligen att antibiotikan slår ut delar av bakteriefloran i tarmen så att tarmbakterien kan växa mer obehindrat.

Men i dagsläget finns inga planer på att ändra på förskrivningen av antibiotika.

– Inte just nu, vi har sedan ganka många år tillbaka en restriktiv antibiotikaförskrivning vad gäller den typen av antibiotika som det handlar om i det här sammanhanget, säger Lisbeth Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista