1 av 5
Campingstugorna på campingen i Bollebygd. Foto: Joel Wendle
2 av 5
Foto: Joel Wendle
3 av 5
Foto: Joel Wendle
4 av 5
Foto: Joel Wendle
5 av 5
Christer Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bollebygd. Foto: Joel Wendle

Bollebygds camping - "en skamfläck"

1:38 min

Bollebygd söker en möjlighet att få bort campingen i kommunen. Flera andra kommuner placerar bostadslösa på campingen, och enligt ledningen har den blivit en skamfläck.

Campingen i Bollebygd, alldeles intill motorvägen och slalombacken, är sliten och området är skräpigt. Den nyttjas av flera kommuners socialtjänster som hyr campingstugorna för bostadslösa personer - något som kommunledningen inte gillar.

– Jag vill bestämt påstå att det inte är en campingplats idag utan att det har blivit ett boende för missbrukare från framför allt Göteborgs kommun,  säger kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (M).

– Jag tycker att det är falsk varudeklaration att skylta upp det som en camping och jag tycker att det är lite pinsamt för Bollebygds kommun.

Arrendatorn försvarar verksamheten
Marken ägs av kommunen men arrenderas ut till Göte Gustavsson, som driver campingen och som också äger slalombacken intill. Han säger att han tycker att boendesituationen på campingen är bra och att han är i sin fulla rätt att hyra ut till vem han vill.

Förutom de personer som socialtjänster placerar i campingstugorna så bor också fyra personer permanent på campingen och är skrivna där.
En av dem är Ann-Charlotte Hallén, som bor i en husvagn med sin sambo. Hon blir orolig när hon hör att kommunen försöker få bort campingen.

"De borde prata med oss"
– Jag gôrtrivs här. Om kommunen har något att säga så tycker jag att de kan komma ner och prata med oss som bor här, säger hon.

Men kommunen har tröttnat och håller nu på att se över om det strider mot arrendeavtalet att det bor permanentboende på campingen.
Christer Johansson påpekar också att marken så småningom kommer att behövas till den nya järnvägen.

– Förr eller senare kommer ju verksamheten att upphöra.

Nuvarande arrendeavtal för campingen går ut i oktober 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista