VÅRD

Fortsatta cellprov hejdar cancer

Kontroller kan göras hela livet
1:41 min

Kvinnor som tidigare i livet har behandlats för cellförändringar i underlivet löper upp till tre gånger större risk att få cancer efter 60 års ålder. Det är främst åldern det hänger på.

Det visar en ny studie som forskare vid Sahlgrenska akademin och Karolinska institutet har gjort. Just på grund av åldersfaktorn vill nu forskarna att dessa kvinnor ska få fortsätta med cellprovskontroller resten av livet.

– Vi måste erbjuda de kvinnorna cellprover även efter 60 års ålder och vi tror väl att skälet till att vi har kunnat se så mycket cancer efter 60 års ålder är just det att man inte har fått tillgång till cellprov efter 60, säger Björn Strander, överläkare och en av forskarna på Sahlgrenska akademin.

I Sverige får idag kvinnor möjlighet att gå på cellprovskontroll upp till 60 år. Det ger, menar läkarkåren, ett 90-procentigt skydd mot att utveckla gynekologisk cancer. Cellförändringar är celler som på något sätt avviker från det normala mönstret och de kan obehandlade och i sällsynta fall utvecklas till cancer. Av dem som har behandlats för cellförändringar är det sedan några få procent som i hög ålder utvecklar cancer och detta vill forskarna nu undvika med hjälp av fler kontroller.

I dagarna läggs ett förslag fram i Västra Götalandsregionen som innehåller uppföljning för patienter med cellförändringar. Björn Stranders förhoppning är att det nya vårdprogrammet ska vara igång redan i höst och han vill inte heller sätta någon åldersgräns.

– Så länge man tycker att det känns rimligt att komma till en barnmorska och kunna ta sig upp i en gynstol och rullatorn inte är i vägen alltför mycket så kan man ju ta det här provet, säger Björn Strander.

Vad tycker du att de kvinnor som nu hör det här, är över 60 år och har behandlats för cellförändringar ska göra? Vart ska de vända sig?

– Är man osäker på detta, och man kan också vara osäker på vilken grad av förändringar man hade och om man på något sätt är i riskzonen, så kan man vända sig till en gynekologmottagning som idag har ganska goda möjligheter att gå tillbaka i register och titta på vad det här rörde sig om och kunna lägga upp en plan för fortsatt uppföljning. Och den ska inte vara särskilt kännbar eller besvärlig.

En av dem som vet hur det är att drabbas av cancer är Bea Andreasson-Lindberg som är ordförande i Ada & Beda GCF Göteborg, en förening för människor som berörs av gynekologisk cancer.

Hon välkomnar förslaget om fortsatta kontroller.

– Det tycker jag är oerhört bra för att det vet man ju som patient själv att man vill ha ett kvitto på att man är frisk och att man får fortsätta gå på kontroller. Det finns väl ingenting som är så oroväckande som gå och vara orolig för sin egen hälsa, säger Bea Andreasson-Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".