Hård debatt om Borås kongresshus

0:48 min

Frågan om ett nytt kongresshus i Borås är infekterad. Idag möttes politiker och företagare i debatt - dagen innan beslutet tas i fullmäktige.

I en debatt i radion i eftermiddags möttes förespråkarna Anette Carlsson (M) och Ulf Olsson (S), och motståndarna företagaren Reimar Westerlind och Mats Svensson - engagerad i "Nätverket mot en ny kongressbyggnad".

Parterna enades snabbt om att ett kongresshus möjligen kan behövas i Borås, men var det ska vara och hur det ska finansieras - där står man långt ifrån varandra.

– Kostnaden för kommunen kommer att bli 15 miljoner årligen i ett antal år, men det kommer genera en omsättning på 100 miljoner. Det ger arbetstillfällen, men det kommer inte att synas i bokföringen som det gör i ett företag, sa kommunalråd Ulf Olsson (S).

– Vi är inte emot att det blir en mötesplats i Borås, men att man ska bygga om kårhuset är helt huvudlöst, sa Mats Svensson i "Nätverket mot en ny kongressbyggnad".

– Jag tror att 80-85 procent av invånarna är emot detta. Jag har bara träffat enstaka som är för.

Trots kritiken väntas politikerna godkänna ombyggnaden av Folkets Hus när omröstningen hålls i kommunfullmäktige imorgon. Planen är i så fall att de ska stå klart vid årsskiftet 2016-2017.

Hör hela debatten i klippet nedan.