1 av 2
Campingstugorna på campingen i Bollebygd. Foto: Joel Wendle
2 av 2
Christer Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bollebygd. Foto: Joel Wendle
BOLLEBYGD

Bostadsbrist bakom bostadslösa på Bollebygds camping

Partille: Ibland tvingas vi - en akutlösning
1:25 min

Bollebygds ledning tycker campingen blivit "en skamfläck" då bland annat Partille placerar bostadslösa där. Partille skyller på bostadsbrist och ser det som en nödlösning.

Campingen i Bollebygd nyttjas av flera kommuners socialtjänster som hyr campingstugorna för bostadslösa personer - något som kommunledningen inte gillar.

På Partille kommun svarar man att Bollebygd är den camping man i största möjliga mån försöker att undvika. Ändå tvingas man ändå ibland.

Det säger Frida Atterstam, som är enhetschef på sociala omsorgsförvaltningen i Partille.

– Socialtjänsten är ofta inte en särskilt populär kund på vandrarhem eller campingplatser. Men Bollebygd är en sån camping som accepterar socialtjänsten så ibland hamnar man i situationer där man tvingas ta till detta som en akut lösning, säger Frida Atterstam.

"Campingen en skamfläck"
På Bollebygds kommun är man missnöjd med situationen på Bollebygds camping. Campingen är idag stökig och sliten och moderate kommunalrådet Christer Johansson tycker att den idag är en skamfläck för kommunen. Han menar att miljön inte är lämplig för boende.

Christer Johansson är missnöjd med att andra kommuner köper platser på campingen åt bostadslösa personer.

– Vi har lite svårt att förstå hur man resonerar. Vi skulle själva aldrig komma på tanken att bedriva missbruksvård på det här sättet att bara placera ut folk, säger han.

Flera kommuner nyttjar campingen
Partille är en av de kommuner som emellanåt hyr platser åt bostadslösa på Bollebygds camping. Enligt Bollebygds kommun gör också Härryda, Göteborg och Borås det. Men i Partille säger kommunen alltså att man försöker att undvika det.

– Vår erfarenhet är att det kan vara stökigt ibland, därför försöker vi undvika det, säger Frida Atterstam på sociala omsorgsförvaltningen i Partille.

Men vad säger du om att ni trots det ibland hamnar i den situationen att ni faktiskt hyr de här campingstugorna?

– Ja, det är ju för att vi i den akuta situationen inte har andra alternativ att tillgå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".