Anna sålde bilen för att kunna ha kvar sin försäkring. Foto: Epp Anderson/Sveriges radio
#vadkostarvården

Allt fler skaffar egen sjukförsäkring

Försäkrad: Jag har inte lust att vänta
1:45 min

Dålig tillgänglighet till vården är ett återkommande klagomål. För att slippa långa vårdköer har numer var tionde yrkesverksam svensk en privat sjukvårdsföräkring. 

P4 granskar vården – #vadkostarvården på sociala medier.

Anna Norlander är en av de som tröttnat på att vänta på att få vård.

– Jag förstår inte. När jag åker in till akuten klockan halv fem en dag, träffar läkaren klockan halv ett på natten och får tid på röntgen dagen efter. Samma nattläkare träffar mig nästa natt som ger besked om att jag inte hade njursten utan jag hade urinvägsinfektion. Det måste gå att göra det bättre...

Så Anna har kostat på sig en privat sjukvårdförsäkring som numer kostar henne 312 kronor i månaden eller 3 744 kronor om året. Hon har sålt bilen.

– Ja, det är lite surt så jag har ibland funderat på att jag nog kan avboka den eftersom jag väl knappast kan göra så många fler dumheter. Men så bryter jag något och då är jag glad att jag har den.

Egentligen så har du ju via skattsedeln betalat det mesta av din vård och så betalar du ytterligare.

– Ja, det är fruktansvärt att jag som ung person inte kan lita på att sjukvården tar hand om mig. Det gör de - har man väl kommit in så har jag fullt förtroende för sjukvården - men det så lång tid att komma in. Jag har inte lust att vänta.

Hon känner ett visst obehag, som om hon trängde sig före, men läkarna hon möter arbetar uteslutande med privata patienter, säger hon.

Försäkringen garanterar kontakt med en specialist inom 4 arbetsdagar och en operation inom 15. Anna har fått snabb hjälp av en fotspecialist , en annan gång av en handkirurg och...

– Så fick jag tid dagen efter för att röntga min nacke efter en krock. På en halvtimme fick jag träffa en läkare, blev röntgad och fick en diagnos - ett lugnande besked. Sedan täckte försäkringen sjukgymnastik.

Marknaden för privata sjukvårdsförsäkringar tog fart på allvar 2005, och vid årskiftet hade över 520 000 svenskar en sådan. I åtta fall av tio var det i form av en löneförmån från arbetsgivaren, uppger branschorganisationen Svensk försäkring.
Det har Anna Norlander full förståelse för.

– Det går fortare att få en medarbetare tillbaka om man kan få en operation in om två veckor istället för ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".