1 av 2
2 av 2
Kongresshus i före detta Folkan i Borås? Ikväll tas beslutet. Montage: P4 Sjuhärad.

Beslut idag om kongresshus i Borås

Ikväll röstar Borås fullmäktige om Folkets hus ska byggas om för 210 miljoner till ett kongresscenter. Allt tyder på ett "ja", men det finns en högljudd opposition.

Här kan du se fullmäktigeomröstningen i webb-tv - från 18.00.

Den politiska ledningen i Borås är öppna med att kongresshuset i sig kommer gå back ett 15-tal miljoner per år.

Enligt en kontroversiell princip ska underskottet bland annat täckas av kommunala Borås Energi Nät och Borås Energi och Miljö som då får ännu en mun att mätta.

– Det största vinstdrivande bolaget är ju Borås elnät som genererar ett bra överskott. Vi gör bedömningen att man på sikt kan leverera ännu mer överskott än idag, sa kommunstyrelseordföranden Ulf Olsson (S) i november.

På pluskontot (enligt kommunledningen) finns att fler personer skulle besöka staden - besökare som betalar för hotellövernattningar, äter och turistar. Enligt kalkyler skulle det omsätta 100 miljoner årligen och skapa fler arbetstillfällen.

Men det finns också ett brett motstånd. Bland annat hoppade toppolitikern Karl-Gustav Drotz (KD) av politiken för ett knappt år sedan i protest mot kongresshuset. Dessutom finns "Nätverket mot en ny kongressbyggnad".

– Vi är inte emot att det blir en mötesplats i Borås, men att man ska bygga om kårhuset är helt huvudlöst, sa Mats Svensson i nätverket i en intervju igår.

Även Folkpartiets ungdomsförbundsordförande Marcus Nilsen är emot planerna. Framför allt tycker han att frågan inte är tillräckligt utredd. Han sitter inte själv i fullmäktige och kan rösta, men han tycker att det vore oansvarigt att rösta ja.

Kommunstyrelsen har i alla fall rekommenderat en ombyggnation, och ikväll väntas fullmäktige gå på samma linje.

Planen är i så fall att kongresscentret ska stå klart vid årsskiftet 2016-2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista