1 av 4
Buzau, Rumänien. Foto: Linda Stomberg.
2 av 4
Foto: Linda Stomberg.
3 av 4
Foto: Linda Stomberg.
4 av 4
Foto: Linda Stomberg.

Stor nöd i tiggarnas hemby

6:38 min

Trånga utrymmen, taklösa hus och brist på vatten - romernas förhållanden i Rumänien är allt annat än bra. "Fruktansvärt" berättar boråsaren Linda Stomberg som nu kommit dit.

I tisdags så begav sig Linda Stomberg och ytterligare fem frivilliga till Rumänien och byn Buzau. Syftet var att dela ut de kläder som pingstkyrkorna i Borås samlat in. Och hjälpen var efterlängtad.

– Så fort vi kom in i byn och folk fattade att vi var där så står det 40 personer som hoppar och skrattar, säger Linda Stomberg.

Förhållandena för romerna i byn är simpla. Många saknar vatten, elektricitet och tak på husen.

– Det är fruktansvärda förhållanden. I ett hus bodde det tio personer. En kvinna på kanske 60 år och nio barn då hon tar hand om sina barnbarn.

Linda Stomberg beskriver en förorenad miljö utan gröna ytor.

– Det är bara sand, jord och skräp.

Trots den rådande kylan går en stor del av befolkningen omkring i foppatofflor och morgonrockar. Linda Stomberg berättar hur hon såg en bebis som endast var invirad i en filt.

– Jag förstår inte. Vi hade aldrig överlevt.

Lika mycket som de frivilliga är i Rumänien för att hjälpa. Lika mycket försöker de övertyga invånarna att inte återvända till Borås.

– Vi sa att ni kan inte komma. Det är iskallt. Ni har ingenstans att sova. Vi har ett härbärge för 16 personer. That's it.

De sex frivilliga återvänder till Sverige nästa vecka och Linda Stomberg menar att samtliga västerlänningar borde göra samma resa.

– Då kanske man skulle bli lite mer tacksam över hur bra man har det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista