Foto: Heiko Junge/Scanpix
POLISEN

Våldtäktsutredningar ska bli bättre

1:34 min

Polisens egen granskning av hur man utreder våldtäkter visar bland annat att kvinnliga och manliga offer bemöts olika. Nu ska polisen bli bättre på våldtäktsutredningar.

2012 anmäldes 364 våldtäkter i Västra Götaland, där offret var 18 år eller äldre. Länskriminalen har gått igenom alla fall för att se hur polisen har jobbat. Syftet med genomgången är att förbättra kvaliteten på utredningarna.

Länskriminalen har bland annat tittat på i vilken utsträckning ett första förhör hålls med offret i samband med att våldtäkten anmäls och säkring av eventuella bevis.

Ta in första intrycken
Lars Johansson, kriminalkommissarie vid länskriminalen i Västra Götaland har hållit i genomgången, och han säger att det finns saker som polisen kan förbättra.
En sak är att de poliser som är först på brottsplatsen tar för vana att notera det de ser och gör anteckningar om hur offret agerar, de första intrycken kan vara värdefulla i den fortsatta utredningen.

– Man får ju en bedömning av platsen av de polismän som varit där, hur betedde sig den utpekade personen till exempel, och hur var offret, säger Lars Johansson.

Bara 3 av 10
När det gäller beslag av kläder eller annat som kan vara viktigt för den fortsatta utredningen visar genomgången att det bara görs i 3 av 10 fall. Detta trots att det handlar om våldtäkter som anmälts inom ett dygn efter händelsen.

Men Lars Johansson kan ändå inte klart säga att det är något som polisen kan förbättra, han menar att det beror på på omständigheterna i varje fall.

– I regel är det så att man gör en bedömning om det finns något bevisvärde i de saker man tar i beslag.

Polisens genomgång visar också att det finns en skillnad i hur kvinnliga respektive manliga våldtäktsoffer bemöts, det kan till exempel handla om vilka ord man väljer att använda när man pratar med offret.

– Det är en kritik som vi tar åt oss, så vi håller med i det att vi kunde bemöta de här personerna bättre, säger Lars Johansson.

Män och kvinnor bemöts olika
I genomgången framkommer det också att även vården bemöter män och kvinnor olika. Ett kvinnligt våldtäktsoffer får till exempel vanligtvis komma till gynmottagningen för undersökning medan manliga offer körs till akuten, där erfarenheten av våldtäktsoffer kan vara mindre.

Få av de våldtäkter som anmäls leder till att någon döms, Lars Johansson säger att våldtäkt är ett svårt brott att utreda eftersom det sällan finns vittnen. Av anmälningarna från 2012 som gåtts igenom finns en utpekad gärningsman i 60 procent av fallen, men bara i 15 procent av fallen har någon misstänkt anhållits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista