Foto: Gisela Svedberg/TT
BORÅS

Misstänkt storlangare i rätten

1:40 min

Polis och åklagare anser att de satt stopp för en storlangare i Borås. Mannen erkänner smugglingen, men förnekar att han sålt den vidare.

– Jag menar att bevisläget är bra. Det finns beslag av alkoholen och flera köpare som berättat i målet och den misstänktes egna uppgifter så jag anser att bevisläget ser bra ut, säger Anna Kildebo som är åklagare i målet.

En man i sextioårsåldern ställdes idag inför rätta vid Borås tingsrätt för att ha smugglat och sålt öl, vin och sprit, och ska ha förvarat en stor del av alkoholen i en lokal i Ulricehamn.

Totalt rör det sej om flera tusen liter öl, vin och sprit.

Sålde till missbrukare
På de anklagades bänk satt även tre kvinnor i övre medelåldern som åtalats för att ha köpt alkohol av mannen.

De tre kvinnorna lider av svåra alkoholproblem. Endast en av dem medgav att hon under en längre tid köpt alkohol av mannen. Hon vädjade till rätten att den skulle ta hänsyn till att en fällande dom skulle kunna påverka hennes möjlighet att få skuldsanering.
De andra två tog under förhandlingarna tillbaka de uppgifter de lämnat i förhör och påstod att de fått eller lånat alkoholen av mannen och glömt de flesta detaljer.

Mannen å sin sida erkänner smuggling men förnekar att han sålt. Han menar att han haft alkoholen för eget bruk, gett bort den, lånat ut den eller sålt till självkostnadspris. Han ska dessutom ha lånat ut mycket pengar till olika personer.

Med andra ord målade han upp en bild av sej själv som en väldigt generös och omtänksam person.

Sålt i flera år
Men åklagare Anna Kildebo anser att hon har på fötter att påstå motsatsen.

– Polisen har ju utfört spaning och sett flera försäljningar och tillsammans med vad köparna har berättat om försäljning under flera års tid menar jag att det handlat om smuggling och inte alkohol för fester.

Och du anser att det här har pågått under lång tid?

– Nu har jag åtalat för försäljningar under 2013 men det har ju framkommit i förhör att det här har pågått betydligt längre än så, under flera års tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista