Gert Nilsson och Sven Eriksson patrullerar runt Älvsered på kvällar och nätter. Foto: Jan-Åke Thorell.

Älvseredsbor patrullerar mot tjuvar

1:32 min

Överlida och andra orter i södra Svenljunga har haft många inbrott på sistone. I Älvsered söderut har man tagit saken i egna händer. Ett 100-tal bevakar bygden på kvällar och nätter.

I nyheterna har vi tidigare berättat att det varit många inbrott i Överlida och andra orter i södra delarna av Svenljunga kommun

Men i Älvsered, på andra sidan hallandsgränsen, har man sedan flera år tillbaka tagit saken i egna händer och har en omfattande grannsamverkan. Arbetet engagerar cirka 100 personer som är ute på kvällar och nätter för att bevaka bygden.

Sven Eriksson har varit med sedan starten och tycker att grannsamverkan på det här sättet behövs.

– Absolut, och det är fler som säger att det gjort nytta. Folk är lite mer observanta numera på vad som händer, på okända bilar och folk som inte hör till samhället.

Men är det något man som privatperson ska hålla på med? Ska inte polisen sköta det?

– Det kan man väl tycka, men de har inte de resurserna. De är väldigt tacksamma för att vi gör sådana här grejer.

Sammanlagt är man 17 olika grupper med sex personer i varje grupp. Gruppen har ansvar för en vecka var, och det är alltid två personer i de bilar som är ute och kör.

Arbetet är helt ideellt och de som engagerade får ingen ekonomisk ersättning för sin insats.

Men man skulle behöva vara ännu fler, inte minst med tanke på att många börjar komma upp i åren, säger Gert Nilsson.

– Vi är för få så det blir för tätt, (ofta som man måste ut). Vi behöver fler yngre, för 30 procent är pensionärer. Jag tycker fler ungdomar borde ställa upp - de behöver ju också det här skyddet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista