Lasse Axelsson och Hasse Björklund, grappa-fantaster. Foto: Karin Ivarsson / P4 Sjuhärad
BORÅS

Driver klubb för grappafantaster

Grappa har gått från fuldryck till findryck och görs på druvrester. Den starka spriten från Italien har blivit passion för Hasse Björklund och Lasse Axelsson.

– Det är fantastiskt gott med en liten chokladbit till, säger Hasse Björklund. 

– Man har ju förfinat grappan, man väljer en druvsort idag och tillverkar grappan av. Förr kunde man blanda ihop flera druvsorter, säger Lasse Axelsson.

– Grappa är ju druvtypisk, man känner igen vilken druva den är gjord på. Gränsen för att få kallas grappa ligger på 37,5 procent. De flesta ligger kring 40 men det kan vara upp emot 80 procent, säger Hasse Björklund. 

Grappaklubben i Borås har idag 40 medlemmar. De träffas och dricker spritdrycken och så gör de resor ihop. Hittills har det blivit tre resor till olika delar av Italien. En ny resa är på gång i september.

– Vi brukar ha ett tema, om någon sorts grappa. Sen väljer vi ut kvällens bästa, säger Lasse Axelsson.

– Vi har jätteroligt när vi träffas, det blir en gemenskap. Vi gillar den italienska kulturen med mat och allt, säger Hasse Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista