Automatkarbinen AK-47 är konstruerat av den ryske vapenkonstruktören Michail Kalasjnikov, varför vapnet också ofta benämns som Kalasjnikov. Foto: Sergeant Niklas Ehlén Combat Camera / Försvarsmakten.

Stort vapenbeslag i Göteborg

1:04 min

Fyra personer har gripits och anhållits vid ett vapentillslag i Göteborg. Polisen fångade upp en kurirbil full med vapen.

Efter samarbete med polis på Balkan kunde Länskriminalpolisen i veckan slå till mot kurirbilen när den kom till Göteborg. I lasten hittades fem Kalasjnikovs, elva pistoler samt en mängd ammunition.

Automatvapnen var av typen Kalasjnikov och polisen bedömer att vapnen skulle säljas inom den grovt kriminella gängmiljön, framför allt i Göteborg.

– Ja, vi utgår från det. De var antagligen menade för flera olika gäng, säger åklagare Thomas Eliasson.

Av de gripna misstänks två personer ha transporterat vapnen från Balkan, medan en ska ha fungerat som mottagare i Göteborg. Mottagaren är en sedan tidigare känd kriminell person i staden.

Dessutom är en fjärde kvinna gripen och anhållen misstänkt för häleri. Hon greps i samband med en husrannsakan.

Thomas Eliasson kommer att begära personerna häktade under dagen.

Tillslaget skedde efter ett samarbete mellan Länskriminalpolisen och polismyndigheter på västra Balkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista