Ugnstekt fläskkarré samt pepparsås med smak av äpple.
RADIOKOCKEN 17/1 2014

Fläskkarré med pepprig sås

Göran Nilsson lagar fläskkarré på klassiskt vis men med en annorlunda sås med peppar- & äpplesmak.

6 portioner

  • 1 kg benfri fläskkarré
  • Salt och peppar
  • 1 gul lök
  • 1mindre morot
  • 1 mindre palsternacka
  • 1 äpple
  • 1 msk rapsolja
  • 5 dl köttbuljong
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krydda fläskkarrén runt om kring med salt och peppar.
  3. Skala och skär lök, morot och palsternacka i grova bitar. Klyfta äpplet.
  4. Lägg fläskkarrén i en smord ugnsform och stick in en stektermometer.
  5. Lägg rotsaker, äppelklyftor i formen och häll på köttbuljongen.
  6. Stek mitt i ugnen till köttet har en innetemperatur på 80 grader, 1-1.5 timmar. Ös köttet med buljongen under tiden.
  7. Linda in fläskkarrén i folie när den är färdig och låt vila i 10 minuter.
  8. Vispa ur buljongen ur formen så att det bli ca 5 dl sky .
  9. Sila skyn i en bunke.

Pepparsås med smak av äpple

  • Smör
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 msk krossad grönpeppar i lag
  • 2 msk fintärnat äpple med skal
  • 1 nypa grovmalen svartpeppar
  • 2 msk finhackad röd paprika
  • 1 tsk fransk senap
  • Ca 5 dl sky från stekning
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt

 Gör så här: 

  1. Fräs schalottenlök, grönpeppar, äpple, svartpeppar och paprika i smör i en kastrull.
  2. Tillsätt fransk senap och sky. Låt såsen koka till halva mängden återstår.
  3. Häll på grädde och låt såsen koka till lagom tjock konsistens.
  4. Smaka av med salt.

Servera ugnstekt potatis och färska kokta grönsaker till fläskkarrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".