1 av 2
Tobias Kullingsjö, drivkraft bakom gasanläggningen. Foto: Jan-Åke Thorell
2 av 2
Nu ska fordonsgasen släppas på. Tobias Kullingsjö är nöjd. Foto:Jan-Åke Thorell
VÅRGÅRDA

Nu släpps gasen på från Tumberg

1:41 min

Idag släpps fordonsgasen på från den nya gasanläggningen vid Tumbergs återvinningscentral utanför Vårgårda. Det har varit en lång resa fram till produktionsstart.

– Det var en fantastisk känsla när produktionen kom igång, säger Tobias Kullingsjö som varit drivande från starten.

Nu har anläggningen producerat rå-gas under några veckor, men från och med den här veckan ska gasen uppgraderas till fordonsgas och ledas via en eldning till en tankstation i Vårgårda. Men det har varit en lång väg fram till idag.

– Byggperioden har flutit på rätt så bra. Problemen har väl varit både fornminnen och olika tillstånd. Det har varit en mycket trögare process och tagit mycket längre tid än vi trodde. 

Investeringskostnaden ligger på 70 miljoner kronor, varav 20 miljoner i bidrag. Och det är en stor anläggning med en hel kedja av processer där mycket kan gå fel...

– Så är det. Det har vi märkt i uppstarten att det inte bara är att trycka på en knapp.

Anläggningen har 33 delägare - och är tänkt att ge företagarna, som främst är lantbrukare, ett extra ben att stå på förutom den rena miljövinsten.

– Det roliga är att anläggningen är byggd för vårt område och ta upp våra restprodukter. Och vi är lokala företagare allihop.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista