1 av 3
IF Metall ordnade tillsammans med flera andra fackförbund i Borås en manifestation på Stora torget idag. Anledningen var att man vill få ner antalet dödsolyckor på arbetsplatserna. Foto: Maria Hansson
2 av 3
Ulrika Svensson, regionalt skyddsombud inom IF Metall. Foto: Maria Hansson
3 av 3
Pauli Kuitunen, arbetsmiljöansvarig inom IF Metall i Borås. Foto: Maria Hansson
BORÅS

Manifestation mot dödsfall på jobbet

1:30 min

För ett år sedan lämnade IF Metall en namnlista till regeringen med krav på nolltolerans mot dödsolyckor i arbetet. Idag hölls manifestationer landet runt för att minnas de döda.

Namninsamlingen ”Nolltolerans mot dödsolyckor” innehöll 33 000 namn och flera krav på åtgärder för att minska antalet dödsfall på arbetsplatserna.

I Borås slöt flera fackförbund upp på Stora torget idag för att minnas de som omkommit i sitt arbete.

– Jimmy Tiger återvände aldrig hem efter sin arbetsdag. 26 år gammal miste han livet i en dödsolycka på jobbet, säger Mattias Josefsson inför det 50-tal personer som samlats på Stora torget för att lyssna.

Det var den sjunde juni 2012 som Jimmy Tiger omkom då en byggnadsställning rasade.

En död per vecka
Jimmy Tiger är inte den enda. De senaste fyra åren har 216 personer omkommit på arbetsplatsen enligt arbetsmiljöverkets statistik, alltså ungefär en person i veckan.
De senaste två åren har dödsolyckorna minskat något, men Pauli Kuitunen, arbetsmiljöansvarig på IF Metall i Borås är inte nöjd.

– Det är fortfarande så att ingen ska dö på sitt arbete. Om man lämnar sin familj på morgonen och sen inte kommer tillbaka… Vi kan inte ha det så.

Långt ifrån nöjda
Ulrika Svensson är regionalt skyddsombud inom IF Metall och truckchaufför i Ambjörnarp där kollegor skadats i arbetet, liksom på många andra arbetsplatser runtom i Sverige.

– Vi har varit förskonade från dödsolyckor, men vi har haft allvarliga olyckor som inneburit sjukskrivningar och frånvaro..

Under 2012 anmäldes 112 000 arbetsskador till arbetsmiljöverket och 54 personer omkom i arbetet.

– När ingen människa dör på sin arbetsplats - då är vi nöjda, säger Ulrika Svensson.

Omkomna i arbetet

  • 2010: 54
  • 2011: 57
  • 2012: 45
  • 2013: 31

Omkomna i arbetet + värnpliktiga, interner, anställda i utländska företag i Sverige samt vissa elever:

  • 2010: 59
  • 2011: 61
  • 2012: 54
  • 2013: 42

Källa: Arbetsmiljöverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista