Moderate riksdagsmannen från Ubbhult Jan Ericson. Foto: Marcus Ålsnäs P4 Sjuhärad
BORÅS

Kallar till möte om tiggeri

1:36 min

Moderate riksdagsmannen Jan Ericsson från Ubbhult har bjudit in till möte med för att diskutera åtgärder mot tiggeri med kommunalråd i Sjuhärad men går själv till mötet utan att ha några konkreta förslag.

Den moderate riksdagsmannen från Mark Jan Ericson har kallat till möte med kommunalråden i Sjuhärad, för diskutera vad staten kan göra för att komma till rätta med de många människor som sökt sig till bland annat Borås för att försörja sig på att tigga på gator och torg.

– Både i stora och små orter ser man allt fler tiggare. Det är en jättestor utmaning för våra kommunpolitiker. Jag känner att jag vill lyssna för att få veta mer om situationen i sjuhäradskommunerna: vad ser man för problem och vad kan vi på riksnivå göra med lagstiftning och annat.

Så här långt har gensvaret på Jan Ericsons inbjudan varit ganska ljumt.

Det är bara kommunalråd från Borås, Mark och Ulricehamn som tackat ja och tänker gå på mötet för att disuktera vad som går att göra åt det växande tiggeriet.

Tidigare har Jan Ericson även bett att även få ta del av allmänhetens syn.

Jan Ericson själv har inga konkreta förslag, trots att tiggeriet inte är ett helt nytt fenomen och han under en längre tid engagerat sej i frågan:

– Vi måste nog jobba på flera fronter samtidigt. Det finns en långsiktig lösning, och det är att de här länderna i östra Europa tar större ansvar för sina medborgare. Men samtidigt måste vi kunna hantera den akuta situationen i våra städer och orter. Man får jobba på två fronter samtidigt.

Men du har inga tankar om hur man ska lösa den akuta situationen då?

– Den akuta situationen måste man lösa lokalt, det är därför jag vill lyssna: är det något vi kan göra från statligt håll när det gäller regelverk och föreskrifter och lagar och sådant vill jag veta det för att sedan kunna diskutera det med ansvariga ministrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista