Anders Brunlöf, skyddsombud på Jössagatan 3. Foto: Marcus Ålsnäs P4 Sjuhärad
BORÅS

Sovjour risk på psykboende i Borås

Skyddsombud: Trygghet för personal och boende
1:28 min

Skyddsombud på tre olika boenden för människor med psykosociala problem i Borås, protesterar mot planerade ändringar som rör nattbemanningen.

– När man är två har man en trygghet i det och kan inge trygghet åt de som bor där, säger Anders Brunlöf som är skyddsombud på boendet.

På Jössagatan 3 som är ett boende inom Borås Stads socialpsykiatri arbetar idag två personer per natt.

Boendet består av tre våningar med fem lägenheter på varje plan. I samma område ligger även ett antal separata lägenheter.

Istället för två vakna boendestödjare per natt vill kommunen ersätta dem med en som är vaken, och en som har så kallad sovande jour, och som bara ska finnas där utifall att.

Planerna gäller även två andra boenden i Borås där skyddsombuden klagat på samma sätt och av samma skäl.

För även om långt ifrån alla som bor där är våldsamma kan det ibland uppstå oro bland människor som lider av psykosociala besvär.

Mardrömmen är att en våldsam situation ändå  utbryter och att den som sover inte märker när kollegan varit borta lite för länge:

– Våldsamma situationer och personer, absolut. Inte bara gentemot oss utan även mot medboende. Dessutom finns det en viss problematik i området där jag jobbar med mycket droghandel och liknande. Det är viktigt att säkerställa tryggheten där, säger Anders Brunlöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".