1 av 2
Carolina Shaerar och Elinor Åhman. Foto: Karin Ivarsson / P4 Sjuhärad.
2 av 2
Den svarta bindan är ljus på insidan men svart på utsidan. Foto: Karin Ivarsson, P4 Sjuhärad Sveriges Radio.
BORÅS

Svarta bindor ska öka bekvämligheten

1:55 min

De flesta har det men ändå är det genant att prata om. Carolina Shearer och Elinor Åhman vill få bort tabun kring mensen och väljer att satsa på svarta bindor i sitt UF-företag.

– Vi vill att det ska bli mer naturligt, att det ska vara okej att prata om. Vi vill ta bort tabun kring mensen, säger Carolina Shearer.

Carolina Shearer och Elinor Åhman går tredje året på Bäckängsgymnasiet i Borås. I drygt ett halvår har de drivit sitt UF-företag där de helt och hållet satsar på svarta bindor och trosskydd. Mensskydden har vit ovansida och är svarta på undersidan med svarta vingar.  

-- Vi gjorde undersökningar, vad folk ville ha. Många tyckte det skulle vara lite äckligt om hela bindan skulle vara svart, säger Elinor Åhman. 

– Man har ju inte bara ljusa trosor på sig, man ska kunna ha svarta trosor och spetstrosor. Varför finns inte svarta bindor tänkte vi, det finns ju ett behov, säger Elinor Åhman. 

Innan de drog igång sitt UF-företag gjorde de en hel del research kring hur tjejer upplever sin mens och vilka mensskydd som efterfrågas.  

– Man är rädd att det ska synas att man har mens, jag läste om en tjej som just fått mensen, hon var jätterädd för att det skulle synas. Det är tydligen någonting man skäms över när man är ung, säger Carolina Shaerer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista